Veer Maassluis-Rozenburg

Veer Maassluis-Rozenburg (VMR) is het fiets-voetveer als vertrouwde verbinding over het Scheur tussen Maassluis en Rozenburg. Reizigers kunnen tussen 06:00 en 00:00 twee keer per uur in beide richtingen per voet, fiets of scootmobiel de overtocht maken. De exploitatie van de vervoersverbinding tussen Maassluis en Rozenburg wordt verzorgd door Damen en mede mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Zuid-Holland.

Uitdaging

Voor aanvang van dit project was het aanschaffen van een ticket enkel mogelijk bij de steward aan boord van de veerpont. Storingen of wijzigingen in de dienstregeling werden gepubliceerd op Facebook. IMFUEL werd gevraagd een webapplicatie te ontwikkelen waarbij bezoekers in één overzicht de dienstregeling konden bekijken met de mogelijkheid om een kortings- of abonnementspas aan te schaffen. Binnen dit project waren er dus drie zaken belangrijk: de betalingsmodule, de koppeling met een card printer en het eenvoudig aanpassen van de dienstregeling en abonnementsvormen door het interne team.

Aanpak

Zoals bij elk project begonnen we eerst met het inventariseren van de exacte wensen van de klant. Wat is het doel van de webapplicatie? Wat zijn de (technische) voorwaarden bij het aanschaffen van een abonnement? Hoe ziet het ideale proces eruit van betaling tot het versturen van de daadwerkelijke kortings- of abonnementspas naar de klant?

Vanuit die wensen ontwikkelden we een technisch framework, de basis voor elk digitaal project. Een groot voordeel van een technisch framework is dat de applicatie wordt gebouwd binnen een standaardset van regels en functionaliteiten. Deze werkwijze is minder foutgevoelig en bespaart de nodige tijd, de applicatie moest tenslotte snel worden opgeleverd. Binnen dit framework werd ook de ‘bestellflow’ van een betalende klant uitgewerkt: van het invullen van het formulier en het afronden van de betaling tot het printen en opsturen van het pasje. Verder werd er bedacht hoe er onderscheid kon worden gemaakt tussen de verschillende pas- en abonnementsvormen (te voet, met de fiets of met de scootmobiel), zodat de steward direct ziet wat voor type reiziger aan boord komt.

Omdat de webapplicatie er ook netjes uit moest komen te zien hebben we een design opgeleverd en een fotoshoot georganiseerd en gecoördineerd.

Resultaat

We hebben binnen twee maanden een webapplicatie opgeleverd met de gewenste functionaliteiten. Zo kan het interne team eenvoudig de dienstregeling wijzigen of een storing communiceren, is het mogelijk om via een uitgebreid formulier met betalingsmodule een kortings- of abonnementspas aan te schaffen én is er een koppeling met de card printer ontwikkeld die na betaling direct het pasje – met de juiste foto, persoonsgegevens en abonnementsvorm – print.

Omdat er sprake is van twee verschillende passen (kortingspas en abonnementspas), verschillende abonnementsvormen (voet, fiets en scootmobiel) én er onderscheid wordt gemaakt tussen een ‘normale’ reiziger of scholier/student, hebben we ook hier tijdens de ontwikkeling rekening mee gehouden. Zo geeft een gekleurde stip aan welke soort pas het betreft,  een symbool laat zien om welke abonnementsvorm en soort reizigers het gaat. Dit maakt het voor een steward eenvoudig en efficiënt om tickets te controleren.